ЕС приема мерки срещу фалшифицирането на меда

Промяната е в отговор на тревожен анализ на ЕК от март

31.01.2024 | 15:05 Редактор: Деси Николова
ЕС приема мерки срещу фалшифицирането на меда

ЕС се съгласи да промени етикетирането на бурканите и тубите с пчелен мед, за да може потребителите по-лесно да разберат откъде идва медът и дали не е пренаситен с добавена захар, предаде АФП. Мярката, договорена от държавите членки на ЕС и Европейския парламент, е част от пакет преработени "директиви за закуска" за подобряване на прозрачността на меда, конфитюрите, мармаладите и плодовите сокове.

"След като бъде официално прието, споразумението за меда ще замени сегашната система, при която на етикетите се посочва само дали медът идва от Европейския съюз или не", се казва в изявление на парламента.

Вместо това те ще трябва да посочват от коя държава идва медът и какъв е процентът на действителния мед от четирите най-големи държави на произход. Ако действителният дял на меда е по-малък от 50%, трябва да се посочат процентите за всяка страна.

Промяната е в отговор на тревожния анализ на Европейската комисия от март миналата година, който установи, че 46% от 320 изследвани проби от буркани с мед съдържат нещо, което изглежда като прекомерно количество по-евтин захарен сироп.

Според проучването повечето от пробите от Китай - 74% - и всички тествани проби, внесени от Турция и от Великобритания, са били прекомерно фалшифицирани, предаде БГНЕС.

За да се справим с проблема, в преразгледаните мерки се призовава експертите да подобрят проверките, за да откриват по-добре бурканите със захарен сироп, продавани като мед, и да увеличат проследимостта, така че медът да може да бъде свързан с производителите или вносителите. За конфитюрите и мармаладите през следващите три години в преразгледаните "директиви за закуската" ще се прецени дали ще се изискват подобни мерки за прозрачност.

Междувременно те ще въведат правило, според което всеки килограм произведен конфитюр или мармалад трябва да съдържа най-малко 450 грама плодове. За плодовите сокове ще бъде разрешено етикетирането, че продуктът "съдържа само естествени захари", а "плодов сок с намалено съдържание на захар" ще бъде разрешено за преработени сокове, ако са премахнати най-малко 30 % от естествените захари.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR