Огън край Париж - фермери палят бали слама, правителството започна да отстъпва

Около 15 хиляди полицаи и жандармеристи са мобилизирани

30.01.2024 | 19:12 Редактор: Деси Николова

Париж е под блокада заради протестите на френските фермери. От сутринта са затворени магистралите около града.

Около 15 хиляди полицаи и жандармеристи са мобилизирани, за да попречат на протестиращите да навлязат в Париж и на други стратегически места. За да блокират пътищата фермерите прибягаха и до палене на бали сено. 

Те негодуват от евтиния внос, който конкурира продукцията им. Оплакват се и от европейските регулации за опазване на околната среда, които им налагат ограничения за обработваемата земя. 

"Още по-лоши са загубите ни във Франция от тези, които ни причинява Европейският съюз. За нас става все по-трудно", каза един от фермерите.

Снощи представители на фермерите водиха три часа преговори с правителството и получиха обещания за нови мерки в защита на сектора. Днес премиерът Габриел Атал засегна проблемите на земеделците в речта си пред парламента, с която представи приоритетите в управленската си програма. 

"Нашето земеделие е наша сила и гордост. Така че казвам тук тържествено - има и трябва да има селскостопанско изключение за Франция. Имам ясна позиция пред натрупването на стандарти, които се отхвърлят от селскостопанския ни сектор и пред решенията, които се спускат отгоре, понякога кой знае откъде. Земеделието ни чака отговори и решения" заяви премиерът на Франция Габриел Атал.

Поради опасенията от ескалация френското правителство вече се отказа от плановете си за постепенно съкращаване на субсидиите за дизелово гориво и обеща да смекчи екологичните норми. Париж ще настоява пред ЕС за допълнителни промени в регулациите. 

И други европейски страни са обхванати от подобни протести. В Белгия фермери блокираха пътищата до важното търговско пристанище Зеебрюге. Италиански земеделци тръгнаха с тракторите си към Милано. Конвои блокираха пътища и на юг до Сицилия.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС


3
0 rate up comment rate down comment 0
Лошо
преди 5 месеца
Ще назначават ли нови пожарникари сега ? Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
гудериан
преди 5 месеца
Франсетата се криха като плъхове пред танковете на немците преди 80-85 години ! Сега се плашат даже и от трактори ! Смелчаци са си били и преди и сега ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
1234567
преди 5 месеца
Това май е добра новина ! Сигур са гледали филма "Гори , гори , огънче" ! Тре биен ! Сигнализирай за неуместен коментар