Кризата в Украйна

На 9 декември трябва да започнат преговорите за установяване на трайно примирие в Източна Украйна

07.12.2014 | 12:50 Редактор: Мартина Ганчева
Кризата в Украйна

Въпросът за излизането на Украйна от състава на Общността на независимите държави ще бъде разгледан на 8 декември във Върховната Рада на страната. В края на ноември няколко депутати от управляващата коалиция регистрираха проект за постановление за прекратяване на членството на страната в ОНД. Предстои текстът да бъде обнародван.

Междувременно ОССЕ съобщи за колони военно-транспортна техника без опознавателни знаци в Донбас. Забелязани са 4 конвоя от 19 транспортни средства, които са се придвижили на различни интервали на запад към Донецк.

Вчера украинският президент Петро Порошенко заяви, че армията на страната е била подложена на дългогодишно разрушение, но е устояла. „Разразявайки агресия срещу Украйна, врагът си мислеше, че след дълги години на целенасочено разрушаване на нашата армия ще постави нашата страна на колене, ще накарат Украйна да капитулира. Но не случиха”, заяви Порошенко. По неговите думи украинската войска се е оказала способна да „противодейства на най-голямата военна сила на континента”.

На 9 декември трябва да започнат преговорите за установяване на трайно примирие в Източна Украйна. Проруските сепаратисти вече потвърдиха, че ще се срещнат с украински официални представители за преговори по въпроса.