fallback

Румънският премиер подава оставка?

Това не е първият път, когато премиерът Виктор Понта намеква, че ще се оттегли от поста си

07.12.2014 | 12:45 Автор: Мартина Ганчева

Ако Агенцията за борба с корупцията започне наказателно разследване срещу мен заради вота зад граница, ще подам оставка. Това заяви румънския премиер Виктор Понта, цитиран от медиите в северната ни съседка. По неофициална информация в сряда ще се проведе последното заседание на настоящото правителство, водено от Понта. На втори тур на президентските избори в Румъния на 16 ноември той изгуби от лидера на десницата Клаус Йоханис.

Това не е първият път, когато премиерът Виктор Понта намеква, че ще се оттегли от поста си. Вчера той призна, че след поражението на президентските избори сериозно е обмислял подобен ход. „След като видях обаче, че 5 милиона души са гласували за мен, се отказах“, сподели политикът. През уикенда обаче в ефира на няколко румънски телевизии Понта на няколко пъти подхвърли, че ще подаде оставка, стига новият президент Клаус Йоханис да назначи премиер от редиците на Социал-демократите. „Ако имам тези гаранции, че, ще го направя“, категоричен беше Понта и добави „Политическите грешки се заплащат политически“.

Наскоро в профила си във Facebook румънският премиер се разкая публично - "Със сигурност направих много грешки, но на 42 години имам капацитета да ги призная и да се поуча от тях". Не само скандалът около затрудненото гласуване на президентските избори в чужбина е причина за натиска над премиера. Той има сериозни разногласия с МВФ и ЕК по отношение на бюджетния дефицит за 2015-а.  

На 10 декември румънското правителство ще преразгледа за трети път бюджета, независимо че законът забранява повече от две корекции в рамките на година.

 

fallback
Още от Свят
fallback