fallback

Джо Байдън: Няма да допуснем Иран да притежава ядрено оръжие!

Американският вицепрезидент Джо Байдън увери, че САЩ няма да допуснат Иран да се сдобие с ядрено оръжие

07.12.2014 | 09:34 Автор: Мартина Ганчева

САЩ няма да допуснат Иран да се сдобие с ядрено оръжие, увери американският вицепрезидент Джо Байдън на 6 декември по време на форума Сабан във Вашингтон, посветен на близкоизточни проблеми.

"Чухме много глупости относно нашата позиция спрямо Иран. Ще го кажа ясно. Няма да оставим Иран да се сдобие с ядрено оръжие и точка, край на дискусията. Това няма да се случи, докато ние сме тук" - отбеляза Байдън, предаде БТА.

Байдън поясни, че няма никакви разногласия между САЩ и Израел по въпроса за израелската сигурност.

"Но като приятели ние имаме задължението да си говорим честно за тактическите разногласия, които имаме, а не да избягваме този разговор." - каза Байдън.

Той поясни, че шансовете за всеобхватно споразумение по иранската ядрена програма са по-малко от 50%, но подчерта, че все още има време за пробив, предаде ТАСС. Преговорите по иранската ядрена програма бяха удължени до 1 юли.

"Техеран е започнал да проявява гъвкавост по редица важни въпроси, свързани с ядрената програма. Мнозина от самото начало недооценяваха нашата стратегия. Но вижте какво постигнахме - Иран замрази своята програма и това даде тласък на търсенето на мирно решение.” - подчерта Байдън.

Според американския вицепрезидент все още има шанс, макар и малък, за постигане на споразумение между шесторката и Техеран. Американският вицепрезидент се обяви срещу налагането на допълнителни санкции на Техеран, тъй като не може да се допусне рискът да пропадне постигнатото досега.

Същевременно Иран отрече твърденията, че се е съгласила на повеждането на непланирани инспекции от страна на МААЕ на ядрените си обекти, предаде ТАСС.

Представителят на иранската Организация за ядрена енергия Бехруз Камалванди поясни, че МААЕ ще осъществява проверките в иранските ядрени обекти както досега - ежемесечно.

fallback
Още от Свят
fallback