fallback

Сблъсъци в Гърция

Акцията е в памет на 15-годишен младеж, убит от полицай преди 6 години

07.12.2014 | 09:26 Автор: Мартина Ганчева

Протести в Атина, където цялата нощ премина под знака на размириците. Акцията в памет на 15-годишен младеж, убит от полицай преди 6 години, прерасна в сблъсъци със силите на реда.

Младежи вилняха из големите градове, като подпалваха коли и банки и "обстрелваха" полицаите с камъни и коктейли "Молотов". Органите на реда използваха водни оръдия, за да разпръсне събралите се. 6000 души протестираха. 8000 полицаи трябваше да се справят с вълната от гняв. 98 души са арестувани.

15-годишният Алексис Григоропулос беше убит в началото на декември 2008 г. в атинския квартал "Екзархия" в Атина от полицай от специалните части. Полицаят, отговорен за убийството, получи доживотна присъда, въпреки доказателствата, сочещи, че рикуширал куршум е довел до смъртта на младия анархист.

Напрежението в Гърция ескалира и заради 21-годишния анархист Никос Романос, който е бил приятел на убитото момче. Той се намира в затвора за грабеж и преди месец обяви гладна стачка. Никос иска да му се позволи да посещава задължителните лекции в Техническия колеж в Атина и да се обучава извън затвора.

В понеделник премиерът Андонис Самарас ще се срещне с родителите на момчето.

 

fallback
Още от Свят
fallback