Оланд: Русия и Франция могат заедно да намерят решение на украинския конфликт

06.12.2014 | 20:07 Редактор: Лъчезар Вълев
Оланд: Русия и Франция могат заедно да намерят решение на украинския конфликт

Русия и Франция могат заедно да намерят решение на украинския конфликт. Това заяви френският президент Франсоа Оланд след днешната си среща с руския си колега Владимир Путин в Москва. Визитата на Оланд  идва само ден, след като френският министър на отбраната постави още една въпросителна пред доставката на двата френски хеликоптероносача "Мистрал" за Русия. След разговорите днес Путин обяви, че въпросът за френските кораби не е бил повдиган по време на срещата.

„За „Мистрал" не сме говорили, даже не ги споменахме. Има договор, това е юридически документ. Изхождаме от това, че той ще бъде изпълнен. Това заяви Владимир Путин след срещата с френския си колега Франсоа Оланд.

Въпреки това Путин изрази надежда, че ако Франция не изпълни поръчката, ще върне получените пари. Руският държавен глава подчерта, че Москва ще поряви разбиране към всяко едно развитие на ситуацията.

Що се отнася до украинската криза, от думите на руския президент стана ясно, че Русия и Франция са за незабавно прекратяване на огъня в Украйна и се надяват на допълнителни стъпки по отношение на обмена на пленници. "Бих искал да изпозвам времето, за да обсъдим кризата в Украйна – заради украинския народ, заради Европа, заради Русия. Знам, че Русия и Франция имат воля за намиране на решение. Вярвам, че ще продължат контактите между Франция и Русия. Ние трячва да намерим решение" заяви Франсоа Оланд.

Путин заяви, че позицията му се доближава до тази на френския му колега за незабавно спиране на кръвопролитията в Украйна. "Проблемите са сложни, но все пак дискусията, която водим, дава известен положителен резултат. Сигурен съм, че вашето посещение днес несъмнено ще бъде от полза за решаване то на много проблеми", заяви руският президент.

Руският президент изрази надежда, че Киев ще изключва всички елементи за блокиране на югоизточната част на страната. По думите на Путин в противен случай би било трудно да се запази териториалната цялост на Украйна.