fallback

Алексей Милер: България губи инвестиции за 3 млрд. евро от Южен поток

06.12.2014 | 20:03 Автор: Лъчезар Вълев

България губи от спирането на "Южен поток" инвестиции за 3 милиарда евро и приходите от транзита на 18 млрд. куб. м. газ годишно. Това каза в интервю за телевизия Русия 24 шефът на „Газпром“ Алексей Милер. Той допълни, че въпросът за спирането на газопровода "Южен поток" е напълно затворен. Милер подчерта, че газовият гигант няма да претърпи никакви загуби от спирането на проекта и че цялата инфраструктура, финансирана от "Газпром", се намира на територията на Русия.

Алексей Милер заяви, че Европейският съюз е подарил на Турция кранчето на газа за Европа. В ефира на предаването „Новини в събота“ ръководителят на Газпром отговори на въпроса какво изгуби България и какво спечели Турция от промяната в маршрута на Южен поток така...

„В момента през България транзитно се доставят 18 млрд. куб. м газ към Турция, Македония и Гърция. След реализирането на проекта за морски газопровод към Турция всички тези обеми ще минат през турска територия, а не през България. Тя ще изгуби статута си на транзитна държава. За България без съмнение ситуацията е сложна преди всичко защото не само ще пропусне ползи, но и ще понесе преки загуби. Там няма да бъдат инвестирани над 3 млрд. евро, няма да бъдат създадени над 6000 работни места", заяви Алексей Милер.

Що се отнася до парите на "Газпром", нищо няма да изгубим, продължи Милер. По думите му инвестираните от компанията около 4 млрд. евро в газотранспортна инфрастуктура на територията на Русия, ще се използват за продължаване на газопровода към Турция. „Така че всичко остава у дома“, заключи Милер.

Шефът на Газпром каза още, че ролята на Украйна като транзитна страна на газ ще се сведе до нула при наличието на „Северен поток” и газопровод през Турция. Той поясни, че Русия ще доставя на Украйна нужното за вътрешното потребление количество газ, а Европа ще получава гориво по алтернативни маршрути.

Междувременно украинската компания "Нафтогаз" заяви, че е превела 378 милиона долара предплата на "Газпром" за доставки на руски газ.  По-рано украинският министър на енергетиката Володимир Демчишин заяви, че до края на тази седмица  афтогаз трябва да преведе на "Газпром" предплата за доставката на 1 милиард кубически метра природен газ.

 

fallback
Още от Свят
fallback