fallback

Ал-Кайда уби американски журналист в Йемен

Люк Сомърс е бил убит по време на спасителната операция

06.12.2014 | 19:58 Автор: Лъчезар Вълев

Американският журналист Люк Сомърс, който бе държан като заложник от „Ал Кайда” повече от година, е бил убит по време на спасителната операция в южната част на Йемен, предаде Ройтерс, позовавайки се на високопоставен служител в президентството на страната. При акцията, при която са участвали американски и йеменски спецчасти, е бил убит и южноафрикански учител Пиер Корки. Информацията за смъртта на двамата заложници беше потвърдена от американския министър на отбраната Чък Хейгъл, който е на посещение в Кабул.

Заложниците са били убити от терористите по време на спасителна операция, разпоредена от президента Барак Обама. Имало е необорими основания да се предполага, че животът на Сомърс е в непосредствена опасност, подчерта Хейгъл.

По данни на министерството на отбраната, при операцията за освобождаването на американския заложник са били убити 10 ислямисти. Според цитирания от Ройтерс източник първоначално властите са получили информация, че Сомърс е бил освободен, но по-късно са били информирани, че заложникът е загинал.

Властите в Йемен също потвърдиха информацията за смъртта на американския журналист. Рано сутринта беше проведена операция за спасяването на заложници, държани от Ал-кайда. При операцията на антитерористичните сили членовете на Ал-Кайда са опитали да убият всички заложници по време на атаката. Ранените са били откарани в болници. Един от убитите заложници е бил Люк Сомърс. Той е бил осъде на смърт от от Ал-кайда и така или ниаче е щял да бъде екзекутиран призори, заяви началник на националното бюро по сигурност на Йемен Али ал-Ахмади .

33-годишният фоторепортер беше отвлечен от оживена улица в йеменската столица Сана през септември 2013 г. и оттогава бе в ръцете на терористичната групировка. По-рано тази седмица бе разпространен видеоклип, в който Сомърс заявява, че животът му е в опасност и моли за помощ.

Американският президент Барак Обама определи случая, като "варварското убийство" и изрази съболезнования към близките на убитите.

 

 

fallback
Още от Свят
fallback