Чък Хейгъл на необявено посещение в Афганистан

Визитата на Хейгъл е в края на една от най-кръвопролитните години за Афганистан

06.12.2014 | 12:39 Редактор:
Чък Хейгъл на необявено посещение в Афганистан
Чък Хейгъл на необявено посещение в Афганистан

Американският министър на отбраната Чък Хейгъл пристигна в Кабул на последна визита преди изтеглянето на бойните сили на НАТО и оттеглянето му от Пентагона. Той изрази увереност, че афганистанските сили за сигурност мога да се справят с вълната от терористични атаки на талибаните през последните седмици. Визитата на Хейгъл е в края на една от най-кръвопролитните години за Афганистан от свалянето на талибанския режим през 2001.

Преди да кацне в Кабул, министърът на отбраната коментира, че страната е извървяла дълъг път в последните десет години и че новите ръководители на страната и армията са готови да поемат юздите след изтеглянето на силите на НАТО. Краят на бойната мисия на Атлантическия алианс в Афганистан е планиран за 31 декември. Около 12 500 войници, от които 9800 американски, ще останат на място с цел да помагат и да обучават афганистанската армия в рамките на мисията "Решителна подкрепа".

Вчера американският президент Барак Обама номинира за поста на Хейгъл Аштън Картър. 68-годишният Хейгъл е единственият републиканец в кабинета на Обама. Бивш военен от Виетнам, той е противник на намесата на всяка цена.