Италианската Сайпем спира строежа на Южен поток в Черно море

05.12.2014 | 17:13 Редактор: Мартина Ганчева
Италианската Сайпем спира строежа на Южен поток в Черно море

Четири дни, след като руският президент Путин обяви в Анкара, че проектът Южен поток се прекратява, италианската компания „Сайпем” , която трябваше да строи морския участък на газопровода, е получила известие, че работата спира. Сайпем - част от водещия италиански енергиен концерн „Ени” - сключи през март договор на стойност 2 млрд. евро за построяване на първата линия на "Южен поток", свързваща Русия с България през Черно море. Строителството трябваше да започне в края на годината. 

От фирмата отбелязват, че спирането на работата „се отнася за всички кораби, които до днешна дата са били включени в дейностите по полагането на тръбите по морското дъно”. „В момента не можем да направим оценка какви ще са икономическите последствия от спирането на проекта, защото продължителността му е неизвестна, а окончателното решение на клиента е непредсказуемо”, се казва в съобщение на сайта на компанията. Прекратяването на "Южен поток" може да струва на "Сайпем" 1,25 милиарда евро оборот само за 2015 година, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

На този фон Унгария започва да търси алтернатива на „Южен поток“. Страната обмисля изграждане на газопровод до Азербайджан. "Проектът за Южен поток е закрит. По тази причина сме длъжни да разработваме нови възможности, работата по това вече започна", заяви унгарският премиер Виктор Орбан. Владимир Путин обяви отказа от строежа на "Южен поток" на 1 декември. От 2012 г. насам руската "Газпром" е инвестирала почти 4.66 милиарда долара в газопровода.

След обявяването на решението на Путин акциите на европейските енергийни компании, които участваха в газопровода "Южен поток", рязко поевтиняха.  Книжата на "Сайпем" се обезцениха с над 8% до обяд на същата дата на фондовата борса в Милано.