fallback

НАСА изстреля успешно Орион

05.12.2014 | 17:08 Автор: Мартина Ганчева

Изстрелването на „Орион“ беше планирано за 12,05 ч. по Гринуич на 4 декември, но беше отлагано няколко пъти. Заради силни ветрове на космодрума и поради технически причини като дефект в дюзата. В крайна сметка днес стартът беше успешен. За извеждането на кораба на орбита беше използвана тежка ракета-носител „Делта-4“.

Целта на първото изпитание, което преминава в автоматичен режим без екипаж, е да покаже, че корабът няма да пострада при навлизането си в плътните слоеве на атмосферата. По време на връщането си към земята космическия апарат ще се движи със скорост близо 32 000 км/ч. Температурата на повърхността му ще достигне 2200 градуса Целзий.

„Орион“ е оборудван с около 1200 датчици, трябва да направи две обиколки на нашата планета, отдалечавайки се от нея на разстояние 5800 км.а. При доближаването на земната повърхност ще се отворят 11 парашута, които ще намалят скоростта на кораба до 32 км/ч. Космическият апарат трябва да се приводни в Тихия океан, на 960 км югозападно от Сан Диего в Калифорния, където ще го чака кораб на американските ВМС.

„Орион“ е с тегло 23 тона и по външния си вид напомня на „Аполо“. На борда му могат да пътуват шестима астронавти. Второ изпитателно изстрелване на апарата в космоса е планирано след 4 години. Очаква се през 2021 г. астронавти да се качат на борда на „Орион“ и да се отправят към Червената планета.

 

fallback
Още от Свят
fallback