Франция предприе атака срещу позиции на Ислямска държава в Ирак

05.12.2014 | 17:02 Редактор: Теодора Георгиева
Франция предприе атака срещу позиции на Ислямска държава в Ирак

Франция атакува позиции на групировката Ислямска държава в Ирак в рамките на водената международна коалиция. Това заяви министърът на отбраната Жан Ив льо Дриан. В същото време Германия осъди на 3 години и 9 месеца затвор 20-годишен германец, който призна, че се е присъединил към "Ислямска държава" в Сирия. Това е първият съдебен процес в Германия срещу местен джихадист, член на групировката.

Френският министър на отбраната Жан Ив льо Дриан отказа да уточни целите, които са били поразени от въздушните удари, както и броя на самолетите, участващи в атаката. От началото на водената от Съединените щати международна коалиция, френски самолети са извършили общо 130 мисии срещу групировката, която контролира обширни територии в Ирак.

Министърът на отбраната подчерта, че коалицията не извършва бойни действия по суша, но осигурява въздушна подкрепа, така че иракските сили да могат постепенно да си върнат отнетите територии. Той определи като скандално изявлението на сирийския президент Башар Асад,който заяви, че въздушните удари срещу срещу ИД в Сирия са безрезултатни.

"Човек, на чиято съвест тегне смъртта на 200 000 негови сънародници, да поучава другите, е неморално", заяви Жан Ив лью Дриан в интервю за радио Европа-1.

На този фон военното командване на Съединените щати обмисля въздушни удари в Либия, където е открит тренировъчен лагер за бойци на групировката Ислямска държава, съобщава Таймс. Джихадистите са разположили тренировъчни лагери в Източна Либия, където обучават близо 200 бойци.