Москва иска отговор от САЩ и Германия какви ракети са свалили Ил-76

Руското външно министерство обвини Киев за инцидента

24.01.2024 | 19:37 Редактор: Вяра Димова

Военен самолет, превозвал 65 украински военнопленници, се разби край Белгород, в Южна Русия. На борда е имало още шестима членове на екипажа и трима придружители. Няма оцелели.

Превозваните украинци е трябвало да бъдат разменени с руски военнопленници. От съобщението на губернатора става ясно, че районът е отцепен и комисия разследва на място причините за катастрофата. Ил-76 е военнотранспортен самолет, който е в експлоатация от 70-те години на миналия век и е първият с турбореактивен двигател в историята на Съветския съюз. Той и досега се използва за транспортиране на личен състав и тежка техника.

Руското външно министерство обвини Киев за инцидента и заяви, че случилото се поставя под въпрос възможността за каквито и да било споразумение с Украйна. Министерството на отбраната в Москва добави, че негов радар е засякъл изстрелване на две украински ракети. В синхрон с обвиненията, председателят на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин каза, че по самолета са били изстреляни ракети от тези, които Западът доставя на Украйна.

"Подготвяме обръщение към Конгреса на САЩ и към Бундестага на Германия, като ще поискаме изясняване какви ракети може да са причинили падането на Ил-76 в Белгородска област. И да могат тези депутати най-накрая да разберат кого финансират. Те, украинците, убиха във въздуха собствените си военни, докато техните майки, техните деца ги очакваха", заяви Володин.

Според агенция "Укринформ", която се позова на украински военен източник, самолетът е превозвал ракети, използвани от Русия за атаките ѝ в Харковска област.  Само през изминалия ден руските сили са обстреляли с такива ракети 20 населени места в областта.

Вижте повече в репортажа.


3
2 rate up comment rate down comment 0
Нищо ново
преди 6 месеца
Украйна не отрича за военнопленниците. По- скоро се опитва да оправдае убийството им с пренос на оръжия. Те стрелят по " уж своите" и с обеднен уран. В това има ли логика- Украйна да стреля по украинци с обеднен уран? Има, обаче истината няма да придаде демократичен и хуманен облик на НАТО и Зеленски, а именно: Украйна ползва обеднен уран, защото в областите, в които се воюва, населението е над 90% руско. Затова " добрите сили" го обстрелват, понеже макар и цивилно, не е от цивилизования свят. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Друго
преди 6 месеца
Спецовете казват, че украинците са знаели за техните хора в самолета. Щели да правят размяна на военнопленници. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 3
Мнение
преди 6 месеца
Ако руснаците са искали да не стане катастрофа, щяха да предупредя украинската страна. Но типично за тях.... Сигнализирай за неуместен коментар