fallback

Министър Митов оцени високо ролята на ОССЕ за решаване на кризата в Украйна

България подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна, с нейните международно признати граници, заяви той на заседанието на Съвета на министрите на външните работи в Базел

05.12.2014 | 15:57 Автор: Мариета Иванова

Министърът на външните работи Даниел Митов оцени високо ролята на ОССЕ за решаване на кризата в Украйна, съобщават от пресцентъра на МВнР. Той участва в 21-то заседание на Съвета на министрите на външните работи на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), което се провежда на 4 и 5 декември 2014 г. в Базел, под председателството на Швейцария.

От външно министерство посочват, че срещата на външните министри е била натоварена с големи политически очаквания за пробив в отношенията между Запада и Русия, предвид условията на задълбочаване на кризата в и около Украйна и отчитайки активната роля на ОССЕ за нейното урегулиране и възпрепятстване на превръщането й в поредния замразен конфликт в зоната на ОССЕ.

България, в качеството си на отговорна страна-член на ЕС и съюзник в НАТО,  съдейства за преодоляване на задълбочаващата се тенденция на влошаване на климата на доверие между държавите-участнички в ОССЕ в контекста на кризата в Украйна и декларира подкрепата си за утвърждаване авторитета на ОССЕ като значима регионална организация със собствен облик и добавена стойност в укрепване на сигурността в Европа, отбелязват още от МвнР.

Министър Митов е потвърдил позицията на страната, която е в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна с нейните международно признати граници.

България осъжда незаконното анексиране на Крим и не приема резултатите от нелегитимните избори в украинските региони Донецк и Луганск, които са в противоречие на международното право и договореностите от Минск, посочат още от външно министерство. Министър Митов оцени високо ролята на ОССЕ и нейните независими институции за деескалация на кризата в Украйна.

Федералният президент и външен министър на Швейцария Дидие Буркхалтер, който председателства ОССЕ тази година, изрази благодарност за българския принос за специалната наблюдателна мисия на организацията в Украйна, за която България предостави 9 наблюдатели и 50 хиляди евро финансова помощ.

Русия блокира консенсуса за приемането на политическа декларация на министрите  по Украйна. Така, след доста корекции, основният политически документ на срещата стана декларацията по процеса „Хелзинки+40”, която  набелязва конкретни стъпки в рамките на приетата пътна карта за реализация на набелязаните цели за оптимизиране ролята на ОССЕ през следващата година, когато организацията ще бъде председателствана от Сърбия.

 

fallback
Още от Свят
fallback