Защо реториката на Путин е все по-агресивна

Джо Уейсентал и Лиза Абрамович за срива на рублата в Street Smart с Триш Реган по телевизия Bloomberg от Ню Йорк

05.12.2014 | 15:52 Редактор: Георги Стоянов
Защо реториката на Путин е все по-агресивна

Триш Реган: Руският президент Владимир Путин атакува САЩ и Европа за това, че подкрепят Украйна.

Той каза, че Крим има свещено значение и го сравнява с руския Йерусалим. Путин заяви това по време на речта си по-рано тази седмица.

Той подчерта, че възнамерява да продължи мисията си, която включва анексирането на Крим и мечтата му за евразийско бъдеще.

Лиза Абрамович: На мен ми прави впечатление, че вероятно е подложен на натиск, тъй като руската икономика наистина е в затруднено положение и бизнесмените в региона започват да казват, знаете ли, нещата изглеждат малко плашещи, когато цената на петрола достигне толкова ниски нива, а половината от федералния им бюджет е базиран на приходите от петрола.

Той е подложен на голям натиск.

Още по темата

Триш Реган: Не забравяйте, ако сте корпорация в Русия, вие всъщност не може да теглите кредити заради санкциите.

Така че руският облигационен пазар е ограничен, най-малкото в сегмента на корпоративните кредити.

Джо Уейсентал: Това изглежда напълно очаквано. Докато е притиснат в ъгъла и икономическата ситуация се влошава, той става дори още по-агресивен в изявленията си - това, което казва за геополитиката.

Трудно е да сте оптимист за мирно решение в обозримо бъдеще, ако правите сравнение с Йерусалим.

Лиза Абрамович: Той също така сравни геополитическите си противници с Хитлер.

Джо Уейсентал: Това не вещае нищо добро…

Триш Реган: Вие сте писател, вие засегнахте нещо, което е доста важно в случая. Той генерира повече подкрепа в страната като се държи агресивно, като се прави на силен.

Имам много, много хора в Русия, които все още копнеят за великите дни на Съветския съюз.

Когато сте подложен на подобен икономически натиск, трябва да намерите нещо друго, за което да се хванете и с което да се гордеете.

Джо Уейсентал: Интересно е, че в същата реч той говореше за това, че ще накаже валутните спекуланти и всички, които се опитат да си играят с рублата.

Така че очевидно той е наясно, че това е проблем, но определено, за него има само един начин да закрепи позициите си и това е да изглежда агресивен на геополитическия фронт.