fallback

Военният бюджет на САЩ за 2015 г. е за 585 млрд. долара

05.12.2014 | 12:52 Автор: Мартина Ганчева

До края на деня Барак Обама ще обяви номинацията си за министър на отбраната на САЩ. Сред възможните приемници на напускащия Пентагона Чък Хейгъл се спряга главно името на заместник-министъра на отбраната Аштън Картър.

Междувременно с 300 гласа "за" и 119 "против" Камарата на представителите на американския конгрес прие законопроект за военните разходи на САЩ за 2015. Той възлиза на 585 млрд. долара и позволява на президента Барак Обама да разшири военната кампания срещу ислямистките бунтовници в Ирак и Сирия. Законопроектът предвижда и отделянето на 5 млрд. долара за нанасянето на въздушни удари и изпращането на военен контингент от 1500 души.

Въпреки възраженията на Обама, депутатите подкрепиха забрана за преместване на лица, заподозрени в тероризъм, от федералния затвор в Гуантанамо, Куба, в САЩ. Американският президент нееднократно изразяваше намерение да закрие тази институция като „скъпа и неефективна“, но Конгресът отказва да отдели средства за ликвидирането на обекта и за преместването на арестуваните в други затвори на територията на САЩ. 

Законопроектът за военния бюджет за 2015-а трябва да бъде одобрен и от Сената преди разпускането на Конгреса в края на следващата седмица.

 

fallback
Още от Свят
fallback