"Хамас" иска край на войната в Газа, призна за грешки при атаките срещу Израел

Терористичната организация иска да представи своята версия за фактите

21.01.2024 | 22:00 Редактор: Искра Ангелова

Палестинското ислямистко движение "Хамас" настоя "израелската агресия" в Газа да спре и заяви, че единствено палестинският народ трябва да решава какво да е бъдещето на територията, предаде Франс прес.

"Категорично отхвърляме всеки международен или израелски проект за решаване на бъдещето на ивицата Газа", заявява движението в документ, в който обяснява нападението си, извършено на 7 октомври на израелска земя, и призовава за "незабавно прекратяване на израелската агресия".

То подчертава, че "палестинският народ е способен да решава бъдещето си и да организира вътрешните си работи", и че "никой в света" няма право да решава вместо него.

В този първи по рода си документ "Хамас" твърди, че нападението срещу Израел на 7 октомври е било "необходима стъпка" срещу израелската окупация на палестинските територии, и признава, че "хаосът е довел до грешки".

В документа от близо 20 страници движението, смятано от САЩ, Европейския съюз и Израел за терористична организация, заявява, че иска да представи "своята версия за фактите".

Според преброяване на АФП, която се позовава на официални израелски данни, нападението срещу Израел на 7 октомври е довело до смъртта на 1140 души, предимно цивилни, но движението "Хамас" твърди, че "е направило всичко възможно да избегне нанасянето на вреди на мирни граждани".

"Може би бяха допуснати грешки при осъществяването на операцията "потопът Ал Акса" поради внезапния срив на системата за сигурност и военната система по границата между Израел и Ивицата Газа. Да се избягва да се вреди на цивилни граждани, особено на деца, жени и възрастни хора, е религиозно и морално задължение на бойците от бригадите "Ал Касам", допълва "Хамас", цитирана от БТА.

В Израел понастоящем се водят разследвания след свидетелства за извършено сексуално насилие.

Снимка: БГНЕС