fallback

Готови сте за Шенген, призна Юнкер (обобщение)

ЕК размрази средствата за България по ОП "Регионално развитие"

04.12.2014 | 23:30 Автор: Ирина Георгиева

Замразените евросредства за България по ОП "Регионално развитие" тръгват отново. Това съобщи зам.-председателят на ЕК и еврокомисар по бюджета Кристалина Георгиева, която участва в съвместната пресконференция на премиера Бойко Борисов и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в Брюксел. Във фокуса на вниманието бяха още три горещи теми – Южен поток, санкциите срещу Русия и бъдещото членство в Шенген. 

ЕК и българското правителство се договориха да бъде създаден специален общ екип, който да гарантира, че по старите програми няма да бъдат загубени средства.  Сумата, която ни се полага е 4,5 млрд. евро или 9 млрд. лева. 

"Парите по ОП "Околна среда" вече вървят, по ОП "Регионално развитие" тръгват към България. По новите програми, това са близо 16 млрд. евро на разположение на България." - обясни Кристалина Георгиева.

По време на съвместната пресконференция в Брюксел, Жан-Клод Юнкер постави ударение върху енергийните връзки и обтегнатите отношения с Русия.

"Аз не приемам тази лесна, проста идея, че България може да бъде шантажирана що се отнася до тези енергийни връзки. България не е коригиращ фактор в отношенията с Русия и отношенията между Русия и ЕС. Ние ще предприемем и сме предприели всички необходими стъпки, за да гарантираме, че нашите отношения с Русия ще бъдат подобрени. Но това не зависи само от желанието на ЕС или ЕК. Както знаете, за танго са необходими двама." - коментира Жан-Клод Юнкер.

Юнкер подчерта, че Южен поток ще бъде построен и условията са ясни отдавна. "Топката е в полето на Русия", добави Юнкер. На свой ред българският премиер Бойко Борисов обясни, че страната ни не е получавала официално уведомление от Москва за позицията й за Южен поток. 

"България беше посочена единствена поименно като проблем или страна от проекта „Южен поток“, което считам, че е несправедливо, защото ЕК преговаря от името на шестте държави, които са по трасето на Южен поток. Освен това подготвителните дейности, които касаят издаване на разрешителни, не са спрени. Има още една дата - 9 декември, която беше предварително обявена, че ще се срещат министрите за Южен поток. Срещата ще се състои и се надявам на нея да се редят всички тези технически детайли, включително третия енергиен пакет." - обясни Борисов.

В отговор на журналистически въпрос Юнкер коментира, че за момента Русия е по-скоро стратегически проблем, но изрази надежда скоро отново да стане стратегически партньор.  На свой ред премиерът Борисов заяви подкрепата си за санкциите, налагани срещу Русия и допълни

"Преди 15-20 години югоембаргото и войната в Косово беше на едната ни граница и това ни остави като най бедната държава в ЕС. Сега от другата ни граница е Украйна, Крим и Черно море. И ние отново трябва да бъдем пресирани от санкции с нашите съседи. Като се има предвид, че до нас е и Турция с мощната си икономика, имаме сериозни проблеми." - добави Борисов.

Юнкер и Борисов не пропуснаха и темата за Шенген. Според председателя на ЕК ние сме готови за зоната без граници. Юнкер дори обеща до края на петгодишния му мандат Брюксел да свали Механизма за сътрудничество и проверка, наложен на страната през 2007 г. На въпрос дали България и Румъния ще бъдат разделени за Шенген, Юнкер беше категоричен, че няма да го направи.

Международният редактор Мартина Ганчева обобщава:

 

fallback
Още от Свят
fallback