След празниците цените в Гърция скочиха с 4,5%. До момента са докладвани увеличения на 100 продукта с от 20 до 55%. Вината с 19%, консервите с 14%, варива и ориз с 10%, замразените зеленчуци с 8%, колбасите и шоколада с 8%, продуктите за лична хигиена с 5%, млечните продукти с 3,7%.
Въпреки усилията на правителството с мярката за постоянно намаление на цените с 5% то тя не се усеща. Освен нея министърът на развитието Костас Скрекас обяви още четири мерки за спекулативното увеличение на цените, които ще действат от месец март. С тях цените трябва за започнат да падат с 20%.
Гърците от северната част на страната, които са в близост до българската граница, ежеседмично пътуват до България на пазар. По последни данни продуктите в България, някои от които са с гръцки произход, са два пъти по-евтини.
Според последни данни багетата в България струва 0,60 цента, в Гърция тя се продава за 1,10 евро, захарта в България е 0,80 цента, в Гърция тя струва 1,18 евро. Един литър пълномаслено мляко в България е 1,30 евро, в Гърция то е 1,78 евро.
Гръцката икономика и общество след години на строги икономии са изправени пред вълна от високи цени на основни стоки и стегниращи доходи, което застрашава покупателната способност и стандарта на живот на много гръцки домакинства.
Вижте повече в репортажа на кореспондента на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.
Снимка: БГНЕС