fallback

Блинкен: В Израел ще има сигурност, когато има път за създаване на палестинска държава

Страданието разбива сърцето ми, каза държавният секретар на САЩ

17.01.2024 | 15:47 Автор: Толя Стоянова

"Израел няма да получи истинска сигурност, докато няма път към създаването на палестинска държава", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен на срещата на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос, предадоха световните агенции.

"Това, което е необходимо за разрешаване на ситуацията, е палестинска държава с правителствена структура, която дава на хората това, което искат, и работи с Израел, за да бъде ефективна. Страданието разбива сърцето ми. Ако Израел бъде приобщен към Близкия изток, регионът може да се обедини, за да изключи Иран и неговите съюзници като йеменските хути", подчерта Блинкен, цитиран от АП.

Той заяви, че това, което в момента е различно, е подходът на лидерите на арабския и мюсюлманския свят относно интегрирането на Израел в региона. Блинкен добави, че усеща "особен стремеж към бързане", защото "в момента в много отношения се намираме в разгара на една човешка трагедия в Близкия изток - както за израелците, така и за палестинците", предаде БТА.

Държавният секретар на САЩ отбеляза, че Вашингтон никога не е бил изправен пред повече предизвикателства - от войните в Украйна и Газа до въпроса за Тайван. Блинкен изрази съмнения във възможността за прекратяване на огъня в Украйна, като посочи, че близо две години след началото на инвазията си Русия не е показала никаква склонност да преговаря добросъвестно, отбеляза Франс прес.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback