Италия прие реформата на трудовия пазар На Ботуша все по-малко вярват в премиера Ренци

04.12.2014 | 12:32 Редактор: Мартина Ганчева
Италия прие реформата на трудовия пазар На Ботуша все по-малко вярват в премиера Ренци

След няколкоседмични спорове италианският премиер Матео Ренци успя да прокара своята спорна реформа на пазара на труда. Сенатът гласува късно в сряда поредния вот за доверие към правителството, а с това най-накрая прие така наречения Jobs Act. Новото законодателсто трябва да облекчи наемането и уволняването на служители и да разшири обхвата на помощите за безработица. 

 „Италия вече наистина се променя. Нуждаем се от прост, отворен, гъвкав пазар на труда“, написа Ренци в Twitter. Реформата на премиера обаче предизвика сблъсъци и вълна от критики от опозицията и синдикатите. Те се заканиха да стачкуват на 12 декември. Третата по големина икономика в еврозоната е засмукана от смъртоносната спирала на дефлацията, темпът на икономически растеж се понижава.

"Не мисля, че италианците заслужават тази икономическа криза. Италия винаги е била една от най-важните, най-индустриализирани страни в света. Сега се намира в труден момент, който отне много от престижна на марката „Направено в Италия“, наследството на нашите брандове почти изчезна. Но вярвам, че преди всичко трябва да гледаме към Европейския паричен съюз и неговите правила“, коментира икономистът Джузепе ди Таранто.

Независимо от празничния сезон и наближаващата Коледа, търговията върви много бавно. Някога оживени, кафенетата и траториите сега пустеят. Независимо от специалните оферти. Рекордно ниските цени изяждат печалбите на дружествата. Това води до съкращения и загуба на работни места.. Според някои икономисти на Ботуша Европейската централна банка трябва да последва примера на Федералния резерв на САЩ и да инжектира хиляди милиарди евро в икономиката на еврозоната чрез печатане на пари.

Какъвто и да е изходът, хората нямат вяра в правителството на Ренци. Италиански опозиционен политик заяви, че би желал да види за премиер на страната си руския президент Владимир Путин. "Между Матео Ренци и Путин бих избрал Путин. ", заяви Матео Салвини, лидер на Северната Лига.