Путин: Санкциите срещу Русия са стимул за още по-силно развитие

04.12.2014 | 10:32 Редактор: Теодора Георгиева
Путин: Санкциите срещу Русия са  стимул за още по-силно развитие
Путин: Санкциите срещу Русия са стимул за още по-силно развитие

Санкциите срещу Русия са стимул за още по-силно развитие. Това заяви руският президент Владимир Путин изнесе ежегодната си реч пред парламента. На нея фокусът беше насочен към икономиката на страната.

Той обвини Запада в цинизъм в подхода му към украинската криза. По думите му трябва да се помогне на икономиката на Украйна, а не да се политиканства. "Някои държави искат Русия да се разпадне подобно на бивша Югославия, но Москва няма да го позволи", категорично заяви Путин. Той акцентира, че за Русия суверенитетът и националната гордост не са забравени понятия.

Обръщението му идва на фона на сложната международна и икономическа обстановка, в условията на слабия курс на рублата и ниските цени на петрола. Въпреки влошаващата се икономика, популярността на руския президент остава висока. Рейтингът му през последните месеци достигна до исторически максимум. Данните показват, че в края на ноември 85% от руснаците са оценявали високо работата на Путин, а рейтингът на доверие за руския лидер бе 57%.

Задълбочаващата се криза в Украйна е във фокуса на срещата на Съвета на външните министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в Базел. На нея разговори ще проведат американският държавен секретар Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров. Анализатори коментират, че отношенията между Вашингтон и Москва са на най-ниско ниво от Студената война насам главно заради кризата в Украйна. Сред темите, които водят до разногласия между двете страни са и конфликта в Сирия, въпросите за търговията и човешките права.