fallback

Стачка на пилотите на Луфтханза отмени над половината от планираните за днес полети

04.12.2014 | 10:27 Автор: Теодора Георгиева

Поредна стачка на пилотите на германска авиокомпания „Луфтханза” . Отменени са над половината от планираните за днес полети. Тези от и за София от Франкфурт на Майн и Мюнхен обаче ще бъдат осъществени.

Анулирани са 37 от 72 полета, които са били планирани от летищата на Франкфурт на Майн и Мюнхен. От авиокомпанията отбелязват, че 24 полета ще бъдат осъществени благодарение на пилоти, доброволно съгласили се да се явят на работа.

Други 11 ще бъдат реализирани със закъснение в петък сутринта.  Във вторник вечерта синдикатът „Кокпит” съобщи, че стачката ще се отрази и на междуконтиненталните полети. Освен това към стачката ще се присъединят и пилотите от „Луфтханза карго”, като само 9 от планираните 15 полета ще се състоят.

Този път в протестите няма да участват пилотите на дъщерната компания Germanwings. Стачката е десета по ред като до момента, като са били отменени над 6000 полета. Загубите от това се изчисляват на 170 милиона евро. Причина за недоволството е желанието на авиокомпанията постепенно да премахне системата за ранно пенсиониране.

В момента пилотите могат да се пенсионират на 55 години и да получават до 60% от заплатата си докато не навършат пенсионната възраст. Авиокомпанията иска да премахне тази възможност и в замяна предлага 5% увеличение на заплатите на всички пилоти. Те обаче не са съгласни.

 

fallback
Още от Свят
fallback