Стачка на пилотите на Луфтханза отмени над половината от планираните за днес полети

04.12.2014 | 10:27 Редактор:
Стачка на пилотите на Луфтханза отмени над половината  от планираните за днес полети
Стачка на пилотите на Луфтханза отмени над половината от планираните за днес полети

Поредна стачка на пилотите на германска авиокомпания „Луфтханза” . Отменени са над половината от планираните за днес полети. Тези от и за София от Франкфурт на Майн и Мюнхен обаче ще бъдат осъществени.

Анулирани са 37 от 72 полета, които са били планирани от летищата на Франкфурт на Майн и Мюнхен. От авиокомпанията отбелязват, че 24 полета ще бъдат осъществени благодарение на пилоти, доброволно съгласили се да се явят на работа.

Други 11 ще бъдат реализирани със закъснение в петък сутринта.  Във вторник вечерта синдикатът „Кокпит” съобщи, че стачката ще се отрази и на междуконтиненталните полети. Освен това към стачката ще се присъединят и пилотите от „Луфтханза карго”, като само 9 от планираните 15 полета ще се състоят.

Този път в протестите няма да участват пилотите на дъщерната компания Germanwings. Стачката е десета по ред като до момента, като са били отменени над 6000 полета. Загубите от това се изчисляват на 170 милиона евро. Причина за недоволството е желанието на авиокомпанията постепенно да премахне системата за ранно пенсиониране.

В момента пилотите могат да се пенсионират на 55 години и да получават до 60% от заплатата си докато не навършат пенсионната възраст. Авиокомпанията иска да премахне тази възможност и в замяна предлага 5% увеличение на заплатите на всички пилоти. Те обаче не са съгласни.