fallback

Протести в Ню Йорк след оневиняването на полицай за смъртта на чернокож мъж

04.12.2014 | 10:19 Автор: Теодора Георгиева

Хиляди се стекоха по улиците на Ню Йорк, за да протестират срещу решението на съда да не повдига обвинения срещу полицай, задушил при арест чернокож мъж през месец юли. Демонстрантите призоваха за справедливост и промяна на законодателството. Полицията е задържала 30 протестиращи.

Протестиращите скандираха „Полицията не е над закона“ ; „Горе ръцете“ , „Не стреляйте“. Тълпата се смеси и със събралите се за запалването на коледното дърво пред Рокфелер Сентър.

"Системата ни наистина не е устроена, за да помага на хората. Ние излизаме по улиците, за да дадем гласност на проблема, който не може да намери решение в съдилищата", заяви протестиращ.

Часове след като съдът се произнесе, че няма да повдига обвинения срещу полицая, главният прокурор на Съединените щати Ерик Холдър обяви, че Министерството на правосъдието ще започне разследването на смъртта на Ерик Гарнър. Той е загинал от задушаване по време на арест.

Инцидентът е бил заснет от очевидци. На видеото се вижда, че Гарнър е бил невъоръжен и не е представлявал заплаха за няколкото полицаи, от които е бил заобиколен. Случаят подхранва дебата за отношението на американската полиция особено към малцинствата.

Анализатори коментират, че рядко се случва федерални или държавни прокурори да държат отговорен полицай за използване на прекомерна сила. Това е вторият случай за малко повече от седмица, когато американски съд не подвежда под отговорност полицай заради убийство на чернокож. Грандиозни протести имаше във Фъргюсън, които доведоха до сблъсъци с органите на реда. Те бяха провокирани след като съдът не повдигна обвинения срещу полицая, убил чернокожия младеж Майкъл Браун на 9 август.

 

fallback
Още от Свят
fallback