fallback

НАТО няма защо да се защитава от Русия, смята професор

Разполагането на сили за бързо реагиране на Алианса в Европа представлява двойна заплаха за мира, смята Джеймс Петрас

04.12.2014 | 10:02 Автор: Мариета Иванова

Войските за бързо реагирана на НАТО няма от какво да се пазят от Русия, тъй като войските й нямат намерение да нахлуват в други страни, коментира за информационната агенция Sputnik почетният професор по социология в университета Бингамтон Джеймс Петрас.

„Мисля, че тази войска (на Алианса) е предназначена за настъпателни действия, нямат никакво отношение към отбраната. Не мисля, че са свързани с една или друга форма на отбрана на територията, тъй като Русия не е демонстрирала никакви признаци за това, че готви войските си за инвазия“, коментира професорът, цитиран от РИА-Новости.

Това е опит да се засили усещането за заплаха от страна на Москва, въпреки че тя не съществува, коментира още той.

Мнението на Петрас е, че разполагането на войски на НАТО в Европа е „ескалация на западния милитаризъм“  и крие „двойна заплаха за мира“. Първата заплаха е свързана с дестабилизиране на политическата обстановка в страни, насочени към прогресивни промени, а втората- с нагнетяване на обстановката на руската граница и в евентуално провокиране на Москва към някакви военни действия, коментира Петрас.

Мнението на професора е, че силите за бързо реагиране на НАТО, вероятно ще бъдат използвани като инструмент за интервенция в някои европейски страни в подкрепа на „непопулярни правителства“.

fallback
Още от Свят
fallback