НАТО няма защо да се защитава от Русия, смята професор

Разполагането на сили за бързо реагиране на Алианса в Европа представлява двойна заплаха за мира, смята Джеймс Петрас

04.12.2014 | 10:02 Редактор:
НАТО няма защо да се защитава от Русия, смята професор
НАТО няма защо да се защитава от Русия, смята професор

Войските за бързо реагирана на НАТО няма от какво да се пазят от Русия, тъй като войските й нямат намерение да нахлуват в други страни, коментира за информационната агенция Sputnik почетният професор по социология в университета Бингамтон Джеймс Петрас.

„Мисля, че тази войска (на Алианса) е предназначена за настъпателни действия, нямат никакво отношение към отбраната. Не мисля, че са свързани с една или друга форма на отбрана на територията, тъй като Русия не е демонстрирала никакви признаци за това, че готви войските си за инвазия“, коментира професорът, цитиран от РИА-Новости.

Това е опит да се засили усещането за заплаха от страна на Москва, въпреки че тя не съществува, коментира още той.

Мнението на Петрас е, че разполагането на войски на НАТО в Европа е „ескалация на западния милитаризъм“  и крие „двойна заплаха за мира“. Първата заплаха е свързана с дестабилизиране на политическата обстановка в страни, насочени към прогресивни промени, а втората- с нагнетяване на обстановката на руската граница и в евентуално провокиране на Москва към някакви военни действия, коментира Петрас.

Мнението на професора е, че силите за бързо реагиране на НАТО, вероятно ще бъдат използвани като инструмент за интервенция в някои европейски страни в подкрепа на „непопулярни правителства“.