Срещата на върха в Давос с фокус върху Украйна и нуждата от "предвидимо финансиране"

Войната направи Русия зависима от Китай, заяви Урсула фон дер Лайен

16.01.2024 | 19:10 Редактор: Деси Николова

В Давос помощта за Украйна зае централно място в изявленията на лидери и в част от дискусиите на Световния икономически форум. В речта си украинският президент Зеленски обясни защо подкрепата за страната му трябва да продължи и нарече руския лидер Владимир Путин "хищник".

Украйна се нуждае от "предвидимо финансиране" през тази година и след това, за да спечели войната, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя предупреди обаче, че има риск от умора у съюзниците на Киев пред лицето на руската инвазия. 

"Украйна може да надделее в тази война, но ние трябва да продължим да даваме сила на тяхната съпротива. Украинците се нуждаят от достатъчно и продължително снабдяване с оръжия, за да защитят страната си и да си върнат законната територия. Те се нуждаят от способности за възпиране на бъдещи атаки от Русия", заяви председателят на ЕК.

Според фонд дер Лайен Русия "се проваля в стратегическите си цели", икономически и дипломатически.

"В резултат на санкциите икономиката на Русия беше откъсната от модерни технологии и иновации. Сега тя е зависима от Китай", допълни Фон дер Лайен 

Владимир Зеленски призова Запада да помогне на Украйна да получи "въздушно надмощие" над Русия. Той се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и подчерта колко важно е да се укрепва противовъздушната отбрана. В речта си Зеленски припомни, че през 2014 година бяха направени опити за замразяване на войната в Донбас с влиятелни гаранти, сред които германският канцлер и френският президент.

"Но Путин, Путин е хищник, който не се задоволява със замразени продукти", категоричен бе Зеленски.

В Давос е и българският премиер Николай Денков, който изтъкна потенциала на страната ни в областта на науката. Той запозна президента на Европейския научноизследователски съвет Мария Лептин с българския проект за GPT. Денков участва и в дискусия на тема "Стремежът на Европа към иновации".

"Някои държави осъзнаха по-бързо от Европа, че не трябва да противопоставят фундаменталната и приложната наука. Те ги съчетаха по-бързо в принцип, който е осъзнат и приложен по-рано от Европа. Развиха своята научна екосистема, свързана с иновациите. И Европа следва да се развива в това отношение в ускорени темпове", каза акад. Николай Денков.

Той отправи послание, че европейските учени и иноватори трябва да имат повече възможности да експериментират. Това е начин да успеят в съревнованието със САЩ и Китай.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС


2
1 rate up comment rate down comment 1
Жалко
преди 6 месеца
За Украйна!Путин печели биткакаДавайте момчета Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Тая
преди 6 месеца
Слуз ще отговаря пред човешкото общество за злодеянията си Сигнализирай за неуместен коментар