17 щата съдят Обама

Поводът е президентския укас за легализация на пребиваването на милиони имигранти в страната

04.12.2014 | 08:46 Редактор: Мариета Иванова
17 щата съдят Обама

Местните власти на 17 щата в САЩ са подали съден иск срещу федералните власти с мотива, че подписаният от президента на САЩ Брак Обама указ, който узаконява пребиваването в страната на няколко милиона нелегални имигранти, е незаконен, съобщава ТАСС. Новината е  съобщил главният прокурор на Тексас Грег Абът, който е сред инициаторите за подаването на иска.

Според ищците Обама е нарушил Конституцията на САЩ и настояват съдът да блокира неговия указ. Опасенията на местните власти е, че решението за „амнистия“ ще утежни хуманитарната криза по южната границата на страните и на първо място в Тексас.

„Президентът се отказва от задълженията си да следи за изпълнението на законите, надлежно приети в Конституцията, и се опитва да пренапише законите за имиграцията, за което няма пълномощия,“ коментира главният прокурор на Тексас.

През ноември Абът, спечели изборите за губернатор на Тексас и през януари 2015 ще пристъпи към изпълнение  на задълженията си.

Той е на поста главен прокурор от 2002 година и за 31 път съди администрацията на Обама.

Сред щатите, които се присъединяват към Тексас са такива бастиони на републиканците като Алабама, Айдахо, Мисисипи и Юта.