Обща стратегия срещу Ислямска държава

Гласуването на документа ще стане до няколко дни

03.12.2014 | 20:14 Редактор: Мартина Ганчева
Обща стратегия срещу Ислямска държава

Свързаните с въоръжените сили комсии в американския сенат и конгрес одобриха пакет, който предвижда финансирането на война срещу Ислямска държава. Гласуването на документа ще стане до няколко дни. Проектът е на стойност над 3 милиарда долара. На този фон в Брюксел държавите в коалицията срещу терористичната организация "Ислямска държава" се договориха да увеличат приноса си и да синхронизират стратегията си в борбата срещу общата заплаха. Решението беше постигнато на провелата се в централата на НАТО в Брюксел първа среща на ниво външни министри.

"Един от резултатите на тази среща е декларация, която предава нашето послание: че сме единни и вървим напред по всички фронтове и ще участваме в тази кампания толкова дълго, колкото е необходимо, за да надделеем. И има причини, поради които сме убедени, че ще успеем. Нашите страни се различават по география, история, среда, култура, но ние всички признаваме общата заплаха. Това е опасност за нашите интереси и ценности", коментира американския държавен секретар Джон Кери.

"Мисля, че Багдад разбра, че искаме да помогнем на Ирак чрез укрепване на войските в северната част на страната, които се изправят срещу Ислямска държава. Опитваме се да разберем какво точно трябва да бъде следващата ни стъпка. Най-вече става въпрос за обучение, която беше поискано от иракското правителство. Ние със сигурност няма да действаме сами, а в партньорство с европейските си съюзници. Очаквам развитие преди Коледа“, каза на свой ред външния министър Франк-Валтер Щайнмайер.