2024 - годината на ключови избори, които ще променят световния ред

Такива ще се проведат в САЩ, Русия, европарламента и на много други места

16.01.2024 | 13:58 Редактор: Тодор Петров

2024 година се очертава да бъде годината на изборите. Гражданите в повече от 70 страни ще имат правото да упражнят своя глас. Избори ще има в едни от най-важните от геополитическа гледна точка страни в света.

Изданието "Форбс" определи 2024 като най-голямата изборна година в историята. Половината от световното население на Земята ще бъде призовано да гласува, а много от изборите ще са ключови за бъдещето на международната общност. 

Резултатът на един от важните геополитически избори е вече факт. Кандидатът на управляващата в Тайван Демократическа прогресивна партия Уилям Лай спечели президентските избори. Китай се противопоставя на демократите, които се стремят към по-голяма независимост на острова, който китайското комунистическо управление смята за свой собствен. 

Руската федерация ще избере своя президент на 17 март, а миналия декември Владимир Путин обяви, че ще се кандидатира за нов мандат. Съгласно инициираните от него конституционни промени, той има право на още два шестгодишни мандата, което потенциално би му позволило да остане на власт до 2036 година. 

В Индия, най-многолюдната държава в света, ще се проведат парламентарни избори преди юни, на които хиндуистката националистическа партия на министър-председателя Нарендра Моди ще се опита да си осигури трети мандат срещу коалиция от опозиционни регионални и национални партии. Според Моди над 1 милиард индийци ще имат право да гласуват през 2024 г.

През юни в Европейския съюз ще се проведат парламентарни избори на фона на опасенията от възраждане на десните партии на континента. Резултатът може да окаже значително влияние върху продължаващата подкрепа на Европа за Украйна във войната ѝ срещу Русия, тъй като няколко десни партии в Западна Европа изразиха несъгласие с предоставянето на постоянна помощ за Киев. 

Най-вероятният кандидат на републиканците, срещу когото ще се изправи президентът Джо Байдън в битка за Белия дом е Доналд Тръмп. Изборите в Съединените щати – държавата с най-голяма икономика в света, ще се проведат през ноември.

Ключови избори през 2024 г. ще се проведат и във Великобритания, Мексико, Южна Африка, Иран, Пакистан и Индонезия.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС