fallback

Криза в Израел. Предсрочни парламентарни избори на 17 март 2015 г.

03.12.2014 | 17:43 Автор: Мартина Ганчева

Израелските депутати решиха предсрочните парламентарни избори да се проведат на 17 март следващата година. До политическата криза в страната се стигна, след като във вторник премиерът Бенямин Нетаняху уволни министъра на финансите Яир Лапид и на правосъдието Ципи Ливни. Те са лидери на две центристки партии от управляващата коалиция и често изпадаха в спор с дясната "Ликуд" на Нетаняху.

Сегашното правителство дойде на власт в началото на 2013 г. и още от началото беше разкъсвано от разногласия по основни въпроси. Като например бюджета за 2015 г. и проектозакона, който предвижда Израел да бъде обявен за държава на евреите. Вътрешната криза стана на фона на ескалиращото насилие между палестинци и евреи и влошаващи се изгледи за постигане на мир. Предсрочните парламентарни избори крия рискове, най-вече за икономиката.

"Израел за втори път се изправя пред избори в рамките на две години. Това е лоша новина за страната и за нейната икономика. Първо трябва да помним, че много важни реформи ще бъдат замразени или преустановени. Пазарът на недвижими имоти ври и кипи, цената на живот е много висока и затова е нужно силно лидерство“, коментира Еран Пастернак, основател и изпълнителен директор на SHOHAM INVESTMENT BANK HOUSE.

Според най-новите социологически проучвания партия "Ликуд" отново би станала най-голямата в Кнесета.Повечето анализатори определят Нетаняху като точния човек, който трябва да ръководи страната в момент на регионална нестабилност и вътрешнопартийно недоволство. Вероятно през март догодина той ще спечели четвърти мандат.

 

fallback
Още от Свят
fallback