fallback

Предсрочни избори в Израел през март

Коментар на Елиът Готкин за телевизия Bloomberg от Тел Авив

03.12.2014 | 16:51 Автор: Георги Стоянов

Елиът, имаше елемент на неизбежност в това. Когато четем последните новини изглежда, че този въпрос е бил от решаващо значение.

Елиът Готкин: Да, коалиционните правителства по света често са доста сложни структури, а в Израел Манъс, те са особено сложни, защото гласоподавателите са представени с малка разлика от твърде много политически партии, които сформират коалиции.

Тези коалиции понякога са съставени от партии и хора, които имат диаметрално противоположни възгледи и това коалиционно правителство беше добър пример за това.

Имаше много проблеми, за които те спореха. Нещата обаче стигнаха до тук заради този спор около бюджета.

Финансовият министър искаше данъчни отстъпки за всички, които купуват жилище за първи път, премиерът пък искаше повече пари за отбрана.

Имаше и различия за това, какво да се направи за нарастващото насилие с палестинците в Източен Йерусалим.

По отношение на Западния бряг също имаше различия по въпроса защо преговорите с палестиниците са се провалили.

Особено спорен обаче беше въпросът около подкрепяния от премиера законопроект за еврейската национална държава, който има за цел да постанови еврейския характер на държавата със закон.

Финансовият министър Яир Лапид и министърът на правосъдието Зипи Ливни и двамата застъпиха позицията, че това би подкопало демократичния характер на държавата и че потенциално може да институционализира дискриминацията срещу арабското малцинство в Израел, което съставлява около една пета от населението. Манъс?

Това е забележителен разговор Елиът. Това съм аз Ана от студиото. От икономическа гледна точка, по-ранните избори, как ще се отразят те?

Елиът Готкин: Да, не звучиш особено като Манъс, Ана. Когато говорим за икономиката, това нямаше как да се случи в по-лош момент.

Икономиката се сви през третото тримесечие за първи път от 5 години. Тя пострада от продължилия 50 дни конфликт в Газа, последствията от който все още се усещат в някои сектори като туризма например, който представлява около 7% от икономиката.

Също така, политическата нестабилност рефлектира в представянето на израелския шекел.

Миналата година шекелът беше най-добре представящата се  валута спрямо основните валути, но през последната седмица поевтиня с около 2% и сега е на 15 месечно дъно.

Тава са чудесни новини за износителите, но вероятно централната банка не си е представяла нещата да се развият точно така.

fallback
Още от Свят
fallback