fallback

Асад не вижда резултати от въздушните удари срещу Ислямска държава в Сирия

Международната коалиция срещу джихадистите обяви, че кампанията й дава резултати

03.12.2014 | 16:16 Автор: Мариета Иванова

Сирийският президент Башар Асад не вижда промяна на бойното поле в страната му след началото на въздушните удари, начело със САЩ, преда Reuters, цитирайки думите му пред френско списание.

Военновъздушните сили на Съединените щати и техните съюзници започнаха да бомбардират бойците на "Ислямска държава" и други твърдолинейни ислямистки фракции в Сирия през септември.

На въпрос дали международната кампания срещу джихадистите е от помага на управляващия режим в Сирия, който също води битки с различни групировки Асад отговаря:   "Не може да се сложи край на тероризма с въздушни удари. Много е важно да има сухопътни войски, които познават терена“. По думите му „не е  вярно, че ударите помагат. Щяха да помогнат, ако бяха  сериозни и ефикасни. Водим сухопътни боеве срещу "Даеш" (акроним на "Ислямска държава") и не сме забелязали промяна, особено с Турция, която предоставя директна подкрепа в тези региони", допълва Асад.

Сирия често обвинява Турция, че подкрепя ислямистки бунтовнически групи като "Ислямска държава" - нещо, което Анкара отрича.

В същото време от международната коалиция срещу „Ислямска държава“ посочват, че въздушните удари срещу терористите започват да дават резултат.

Настъплението на джихадистката групировка в Ирак и Сирия е спряно, съобщиха от коалицията, в която членуват 60 държави,  в Брюксел, предава БТА, позовавайки се на AFP.

"Настъплението на Ислямска държава в Ирак и Сирия е спряно. Иракските войски и силите на регионалното правителство в Кюрдистан, с подкрепата на въздушните удари на коалицията, започват да си връщат контрола над райони в Ирак", гласи комюнике на коалицията, цитирано от AFP.  

fallback
Още от Свят
fallback