fallback

Инцидент в украинската АЕЦ Запорожие изправи на нотки властите и населението

Няма никаква опасност за гражданите, проблемът е технически и ще бъде отстранен до 5 декември

03.12.2014 | 15:38 Автор: Красимир Кирев

Агенция Interfax съобщи, че проблемът е настъпил в 1000-мегаватовия реактор в блок номер 3 на централата. Липсата на мощност в резултат на това е влошила енергийната криза в страната. Властите реагираха мигновено. Премиерът Арсений Яценюк свика извънредна пресконференция и каза:

Знам, че е станал инцидент в атомната централа „Запорожие“. Искам да знам кога и как той ще бъде неутрализиран и какви мерки ще бъдат взети за възобновяване на нормалните енергийни доставки на териротията на Цяла Украйна.

 

Малко по-късно енергийният министър Володимир Демчишин обяви, че инцидентът не представлява заплаха за хората. „Аварията няма никаква връзка със самия реактор. Няма изтичане на радиация. Забравете за нея“, категоричен беше Демчишин. И още от думите му:

Предприети са всички действия, за да поправим повредата. Според прогнозите на специалистите от Енергоатом, блокът ще влезе в активна работна фаза след като направим необходимите тестове, т.е. в петък операциите ще бъдат възобновени напълно.

Във Виена, Международната агенция за атомна енергия обяви, че към момента няма точен коментар на случилото си. Според международната конвенция, приета след инцидента с централата в Чернобил през 1986 г, всяка държава трябва своевременно да докладва на агенцията за всеки инцидент,  застрашаващ съседните й страни.

 

fallback
Още от Свят
fallback