Украинският парламент утвърди състава на новото правителство

03.12.2014 | 14:00 Редактор:
Украинският парламент утвърди състава на новото правителство
Украинският парламент утвърди състава на новото правителство

Украинският парламент утвърди състава на новото правителство. В него влизат трима чужденци, които ще заемат ключови постове. Те получиха украинско гражданство с указ на президента Петро Порошенко.

288 от общо 450 депутати подкрепиха състава на новия кабинет. „Поздравявам украинците с формирането на новото проевропейско правителство“, написа президентът Петро Порошенко на страницата си в Туитър.

Кабинетът се оглавява от досегашния премиер Арсений Яценюк и се състои от 19 министри. Начело на министерството на икономическото развитие застава литовецът Айварас Абромавичус. Той заяви, че пред новия кабинет стоят нелеки задачи.


"Украйна е една от най-бедните и най-корумпирани държави в света. Тя заема112-то място в класацията за лесно правене на бизнес. Ние трябва да действаме бързо и да предприемем радикални  мерки", заяви Айварас Абромавичус - министър на икономическото развитие.


Финансовото министерство е поверено на етническа украинка с американско гражданство Наталия Яреско. Министър на здравеопазването става бившият министър на здравеопазването и социалната защита на Грузия Александър Квиташвили.

Петима от предишните министри запазват постовете си в състава на новия кабинет. Украинският премиер Арсений Яценюк обеща да бъдат осъществени най-трудните и радикални реформи, което според думите му е мисия, която ще бъде изпълнена.