Гърция с крути мерки срещу поскъпването на стоки, слага край на отстъпките за доставчиците

Според Мицотакис цените в южната ни съседка са неоправдани

10.01.2024 | 17:02 Автор: Искра Ангелова

Министърът на развитието  на Гърция Костас Скрекас  обяви четири нови мерки срещу поскъпването на стоки от първа необходимост. Сред тях е таванът на брутния марж на печалбата на бебешкото мляко, което в Гърция се продава с 213% по-скъпо от другите европейски страни. Преди изявленията той подчерта, че "осъждаме нелоялните търговски практики".

Четирите нови мерки срещу поскъпването:

- Намаляваме доставките за супермаркетите и осигуряваме по-ниски цени за потребителя и намаляваме отстъпките на доставчиците с 30% и прехвърляме ползата върху потребителя.

Това ще се отнася за перилни препарати, домакински почистващи препарати, душ гелове, шампоани и бебешки пелени, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция - Силвия Станчева.

- Не позволяваме на доставчици, които увеличават цените на продуктите, да правят промоции в продължение на 3 месеца. Той ще важи за всички продукти в супермаркетите. Промоции са разрешени за доставчици, които поддържат фиксирани цени.

- Справедливи цени от доставката до рафта - задължаваме доставчиците да продават продуктите на дребно на справедливи цени. Отнася се за пресни плодове, зеленчуци и меса.

- Таван на брутния марж на печалбата в бебешко мляко. Таванът се определя като сбор от оперативните разходи на компанията за конкретния продукт и печалба от 7%.

По-рано министър-председателят Кириакос Мицотакис обяви мерките, като каза, че "мерките ще имат за цел да се справят с хроничните изкривявания, тъй като е напълно неоправдано цените в Гърция да са по-високи от тези в чужбина".

Снимка: БГНЕС

Още от Свят