Гърция с крути мерки срещу поскъпването на стоки, слага край на отстъпките за доставчиците

Според Мицотакис цените в южната ни съседка са неоправдани

10.01.2024 | 17:02 Редактор: Искра Ангелова
Гърция с крути мерки срещу поскъпването на стоки, слага край на отстъпките за доставчиците

Министърът на развитието  на Гърция Костас Скрекас  обяви четири нови мерки срещу поскъпването на стоки от първа необходимост. Сред тях е таванът на брутния марж на печалбата на бебешкото мляко, което в Гърция се продава с 213% по-скъпо от другите европейски страни. Преди изявленията той подчерта, че "осъждаме нелоялните търговски практики".

Четирите нови мерки срещу поскъпването:

- Намаляваме доставките за супермаркетите и осигуряваме по-ниски цени за потребителя и намаляваме отстъпките на доставчиците с 30% и прехвърляме ползата върху потребителя.

Това ще се отнася за перилни препарати, домакински почистващи препарати, душ гелове, шампоани и бебешки пелени, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция - Силвия Станчева.

- Не позволяваме на доставчици, които увеличават цените на продуктите, да правят промоции в продължение на 3 месеца. Той ще важи за всички продукти в супермаркетите. Промоции са разрешени за доставчици, които поддържат фиксирани цени.

- Справедливи цени от доставката до рафта - задължаваме доставчиците да продават продуктите на дребно на справедливи цени. Отнася се за пресни плодове, зеленчуци и меса.

- Таван на брутния марж на печалбата в бебешко мляко. Таванът се определя като сбор от оперативните разходи на компанията за конкретния продукт и печалба от 7%.

По-рано министър-председателят Кириакос Мицотакис обяви мерките, като каза, че "мерките ще имат за цел да се справят с хроничните изкривявания, тъй като е напълно неоправдано цените в Гърция да са по-високи от тези в чужбина".

Снимка: БГНЕС