fallback

Иран е нанесъл удари срещу Ислямска държава

03.12.2014 | 09:04 Автор: Теодора Георгиева

Иран е осъществил през последните дни въздушни удари по позиции на Ислямска държава в източната част на Ирак, съобщава говорителят на Пентагона Джон Кърби. По думите му обаче операцията не е координирана с водената от Съединените щати международна коалиция.

Техеран е нанесъл удари срещу позиции на Ислямска държава с помощта на изстребители F-4 Phantom. Вашингтон заяви, че би било неуместно Иран да се присъедини към тази коалиция въпреки че двете страни, които от дълго време са противници, имат общ враг – Ислямска държава.

Заместник-началник на генералния щаб на въоръжените сили на Иран също отрече сътрудничество. Той подчерта, че Иран смята Съединените щати за отговорни за проблемите в Ирак и добави, че Вашингтон няма място в бъдещето на страната. Междувременно иракската армия е изтласкала силите на групировката "Ислямска държава" от склад с химическо оръжие северно от Багдад.

Химическият арсенал се намирал в два бункера в район, който през юни миналата година беше окупиран от формирования на джихадистите. На този фон стана ясно, че при опит за преминаване на ливанско-сирийската граница са били задържани една от съпругите и синът на лидера на екстремистката групировка "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади.

 

fallback
Още от Свят
fallback