fallback

Обама поиска 6 млрд. долара от Конгреса за борба с ебола

03.12.2014 | 08:59 Автор: Теодора Георгиева

Американският президент Барак Обама поиска от Конгреса на САЩ 6 милиарда долара за борба с вируса на ебола. Средствата са предназначени за страните от Западна Африка, където е източникът на заразата, както и за предпазване на САЩ от евентуално разпространение на болестта на нейна територия.

Обама подчерта, че битката с коварния вирус не е свършила, а епидемията не само трябва да бъде преборена, но и напълно унищожена. По думите му Съединените щати трябва да продължат да финансират изследванията и да позволят на държави като Гвинея, Либерия и Сиера Леоне да изградят по-добра система за обществено здраве, така че да могат бързо да се овладяват бъдещите огнища на заболяването.

„Без допълнително финансиране няма да се справим с ебола. Това е един добър коледен подарък за американците и целия свят. Ние трябва да защитим народа си и да демонстрираме своето лидерство пред останалите страни”, заяви Барак Обама.

В момента 35 болници в Съединените щати  са подготвени да се справят с пациенти, заразени с воруса. Междувременно се появиха нови подозрения за ебола. Човек със сходни симптоми е хоспитализиран в болница в Бостън. До момента повече от 17000 души са заразени с коварния вирус, а над 6000 са жертвите.

 

fallback
Още от Свят
fallback