fallback

Нетаняху призова за предсрочни избори в Израел

Нетаняху нареди да бъдат освободени от постовете им министрите на финансите и на правосъдието

02.12.2014 | 19:55 Автор: Ирина Георгиева

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви на 2 декември, че ще разпусне парламента и ще поиска предсрочни избори, предаде БТА. Нетаняху нареди да бъдат освободени от постовете им министрите на финансите и на правосъдието, предаде Reuters.

"Премиерът възнамерява да отправи призив за възможно най-бързо разпускане на парламента, както и да се обърне към народа и да получи ясен мандат да управлява Израел." - се казва в изявление от канцеларията му.

Нетаняху, който е начело на дясната партия "Ликуд", нареди да бъдат освободени от постовете им министърът на финансите Яир Лапид и на правосъдието Ципи Ливни, и двамата - лидери на центристки партии.

"През последните седмици, включително през изминалия ден, министрите Лапид и Ливни остро атакуваха оглавяваното от мен  правителство. Повече няма да толерирам наличието на опозиция в правителството."- се казва в изявлението на Нетаняху.

В коалиционното правителство има разногласия по ключови въпроси в последните седмици, а Лапид и Лавни бяха едни от най-ожесточените критици на премиера, отбелязва Associated Press. Според Нетаняху предсрочните избори може да се състоят в началото на 2015 г., посочва France Presse.

fallback
Още от Свят
fallback