ООН съобщи за брутално сексуално насилие от бойци на "Хамас"

Равносилни са на военни престъпления, заявиха от организацията

08.01.2024 | 19:30 Редактор:
ООН съобщи за брутално сексуално насилие от бойци на
ООН съобщи за брутално сексуално насилие от бойци на "Хамас"

Експерти на ООН поискаха да се потърси отговорност за сексуалното насилие, за което се твърди, че е извършено от бойци на "Хамас" срещу израелски цивилни граждани по време на атаките на 7 октомври, като заявиха, че все повече доказателства за изнасилвания и генитално осакатяване сочат за възможни престъпления срещу човечеството, съобщи CNN.

Израелските власти започнаха разследване на възможни сексуални престъпления, а "Хамас" ги отрече. "Нарастващият брой доказателства за докладвано сексуално насилие е особено потресаващ", заявиха двама независими експерти, назначени от ООН.

"Тези деяния представляват груби нарушения на международното право, равносилни на военни престъпления, които, предвид броя на жертвите и широкообхватната предварителна подготовка и планиране на нападенията, могат да бъдат квалифицирани и като престъпления срещу човечеството", добавиха те.

"Всяка жертва заслужава да бъде призната, независимо от нейната етническа принадлежност, религия или пол. Нашата роля е да бъдем нейния глас", допълниха експертите, цитирани от БГНЕС.

Израел и преди е критикувал световния орган, че не прави достатъчно, за да разгледа въпроса, като част от опита да получи по-голямо признание за предполагаемите престъпления. 

Снимка: БГНЕС