fallback

Обама поиска 263 млн. долара за обучение и видеооборудване на полицията

Финансирането ще бъде за период от 3 г., а със средствата ще бъдат закупени 50 хил. преносими видеокамери, с които да се следят действията на полицията в случай на инцидент

02.12.2014 | 07:03 Автор: Красимир Кирев

Барак Обама проведе дълга среща с представители на правоприлагащите органи и организации за защита на човешките права. Заключението след нея е, че е необходима такава национална дискусия по проблемите с полицейското насилие и расовата дискриминация, която да не бъде формален ангажимент на политиците, а реален механизъм за търсене на решение на проблемите. Стъпка в тази посока, според Обама, е повишаване на информираността за работата на полицията. Това ще бъде и задачата на специална работна група, която в срок от 90 дни, трябва да подготви препоръки за превръщането на органите на реда в модерна структура, имаща доверието на цялото общество.  

"Има усещане у младите американци, че един от най-важните принципи на нашата страна – равенството пред закона, не винаги е в сила.  Това е голям проблем за нас! Но понякога трябва да се поставим на мястото на полицаите, особено в кризисни и опасни ситуации. Ще разберем, че работата им никак не е лесна. Сигурен съм, че ако работим здраво ще създадем усещането, че полицията и обществото, за което тя работи са партньори срещу престъпността", обяснява американският държавен глава.

 

В това време в цялата страна продължават протестите срещу решението на прокуратурата да не повдигне обвинение срещу полицая, застрелял Майкъл Браун. Стотици демонстранти излязоха на улиците на Ню Йорк сити, призовавайки гражданите да протестират като напуснат работните си места. Демонстрацията беше мирна, но се стигна до единични арести.

 

fallback
Още от Свят
fallback