Зеленски: Русия с най-мащабната въздушна бомбардировка - 500 ракети и дронове за 5 дни

Киев поиска засилена международна помощ, "просто ясно да изпрати послание на Русия, че трябва да спре"

03.01.2024 | 07:40 Редактор: Елеонора Танева
Зеленски: Русия с най-мащабната въздушна бомбардировка - 500 ракети и дронове за 5 дни

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че за пет дни Русия е използвала около 300 ракети и 200 безпилотни самолета. В края на миналата седмица Русия започна най-мащабната си въздушна бомбардировка от началото на войната, при която загинаха над 40 души. Украинските сили отговориха с атаката срещу Белгород, при която бяха ранени над 100 души.

През нощта срещу сряда в Белгород бяха регистрирани още взривове, а губернаторът на областта заяви, че са били унищожени няколко безпилотни самолета.

В Севастопол - най-големият град в окупирания от Русия Крим, е свалена ракета над пристанището, съобщи в Telegram назначеният от Москва губернатор Михаил Развожаев. Не се съобщава за жертви или щети.

Във вторник руски ракети удариха най-големите градове в Украйна, включително Харков и Киев, като убиха най-малко петима души и раниха десетки, съобщиха местни власти. Съобщава се и за един загинал при украинска атака срещу Белгород.

Тези атаки бяха извършени, след като руският президент Владимир Путин обеща да засили ударите в отговор на неотдавнашните нападения от страна на Украйна, пише БГНЕС.

Във вечерното си обръщение на 2 януари Володимир Зеленски заяви, че през този ден Русия е изстреляла "почти сто ракети от различни типове". Според него те са били "специално разчетени от врага, за да причинят възможно най-големи щети".

По-късно пред Би Би Си украинският посланик в САЩ Оксана Маркарова заяви, че неотдавнашните руски бомбардировки "не са били нещо изненадващо", но за да може Украйна да спечели войната, тя се нуждае от повече оръжия, за да отговори и "просто ясно да изпрати послание на Русия, че трябва да спре".

Снимка: БГНЕС


1
3 rate up comment rate down comment 0
Еее
преди 6 месеца
Русия нема ракети, свършиха преди година, са на кой да вервам, объркващо е Сигнализирай за неуместен коментар