Даниел Митов: Илюзия е да смятаме, че проблемите на Украйна са локални

Украйна е от ключово значение за реализирането на политиката на ЕС за Източното партньорство, заяви още външният министър

01.12.2014 | 15:39 Редактор: Мариета Иванова
Даниел Митов: Илюзия е да смятаме, че проблемите на Украйна са локални

Илюзия е да смятаме, че проблемите на Украйна са от частично и локално естество, заяви при откриването на

Още по темата

конференцията „Украйна между Русия и ЕС” министърът на външните работи Даниел Митов. Събитието е организирано от Младежкия консервативен клуб и фондация „Конрад Аденауер”. Външният министър посочи още, че Украйна е от ключово значение за реализирането на политиката на ЕС   за Източното партньорство. Той подчерта, че в същото време самата Украйна  демонстрира желание за постепенно политическо асоцииране и икономическа интеграция с ЕС.

В контекста на събитията в Украйна той подчерта, че консолидирането в ЕС трябва е на морално ниво, докато на енергийно – стремежът следва да е към диверсифициране.

Европейската перспектива за Украйна  е свързана с извършването на всеобхватни реформи, заяви още Митов.  

„Волята за водене на про-европейска политика вече бе ясно заявена с  усилията на украинския народ през 2014 година.  Сега е ред на украинските държавници да удовлетворят тези очаквания с конкретни резултати“, допълни Даниел Митов.    
Министърът на външните работи коментира, че Украйна продължава да е  изключително значение и за Русия като източник на икономически, демографски и геополитически ресурс, въпреки засиленото взаимодействие с ЕС.

По думите на министър Митов без Киев легитимността и функционалността на Евразийски съюз би се компрометирала.

За да предотвратявати на такова развитие, Москва е готова да използва различни средства и „облягането” на инструменти от арсенала на икономиката и енергетиката за оказване на геополитически натиск върху Украйна е пример в тази насока, коментира още той.

Според министър Митов ситуацията в Украйна, която има своята ярка политическа конотация за ЕС, отвъд икономическата, повдига въпроса за необходимостта от предефиниране на диалога между Съюза и Русия. Граденето на единна и стабилна Европа има своето морално и ценностно изражение, подчерта той.