Ще успее ли полицията да се справи с протеста в Хонконг

Коментар на Дейвид Туийд за телевизия Bloomberg от Хонконг

01.12.2014 | 14:36 Редактор: Георги Стоянов
Ще успее ли полицията да се справи с протеста в Хонконг

Дейвид въпросът е, това краят на играта ли е?

Дейвид Туийд: Изглежда, че това е началото на края, защото полицията вече разпръсва студентите и протестиращите.

Протестиращите постигнаха целта, която си бяха поставили миналата нощ, тоест да блокират правителствените сгради днес.

Те обаче неуспяват да спечелят по-широка обществена подкрепа. Тактически това се опитваха да постигнат.

Правителството на Хонконг цитира проучване на общественото мнение, според което голямото мнозинство от хората в Хонконг искат тези протести да приключат.

Дейвид Туийд: 68% според проучване от миналата седмица. Може да кажете, че това е огромно мнозинство, но в проучването са интервюирани едва 530 души.

Още по темата

Това е нещо, което трябва да отчетем.

Дейвид Туийд: Абсолютно. Проучването е проведено от Хонконгския университет. Предишни техни проучвания показаха подкрепа за протестиращите.

Така че може би има промяна в нагласите и за това в момента не виждаме такава масова подкрепа от населението в Хонконг, когато студентите кажат, хайде да излезем и да протестираме, каквато имаше на 28 септември, след като полицията използва сълзотворен газ.

Тази първоначална вълна на подкрепа. Тя просто се стопява. Тук има и още един аспект по отношение на това, което се случи през нощта. Свидетели сме на все повече насилие от страна на полицията.

Виждаме обаче и по-агресивни тактики от страна на студентите.

Абсолютно, имаме цитат от един от протестиращите, който казва, че техните действия трябва да ескалират, защото досега правителството ги е игнорирало. Те не са отговорили. Ние трябва да обкръжим сградата на правителството. Това е неговият коментар.

Дейвид Туийд: Това определено не е най-мирната идея в наръчника за гражданско неподчинение, но тук трябва да потърсим вина за ситуацията и в другата страна.

Вярно е, правителството наистина не си прави труда да преговаря със студентите и това повиши напрежението.

След като казах това, обаче, по отношение на първоначалния ти въпрос, дали това е началото на края? Това е началото на края на окупацията.

Мисля че студентите и протестиращите ще бъдат пометени през следващите няколко седмици или месец. Не знам, колко точно ще отнеме.

Но те вероятно ще бъдат разпръснати. Това обаче няма да е краят на про демократичното движение в Хонконг.