fallback

Най-малко 40 души бяха задържани при сблъсъци между демонстранти и полиция в Хонконг

01.12.2014 | 14:18 Автор: Теодора Георгиева

Най-малко 40 души бяха задържани при сблъсъци между демонстранти и полиция в района на правителствения комплекс в Хонконг. Изострянето на ситуацията блокира достъпа до ключовите държавни учреждения. Продемократичните протести с настояване Пекин да отмени ограниченията за избор на административен ръководител в мегаполиса през 2017 година продължават вече два месеца.

 

Хаос настъпи в Хонконг след като протестиращи с каски, маски, очила и самоделни щитове обградиха правителствения комплекс. Много офис и търговски сгради останаха затворени. Разгневените демонстранти скандираха „Обградете правителствения щаб“ и „Отворете пътя“.

Стотици полицаи се включиха, за да се опитат да противодействат на тълпите от демонстранти. Те използваха лютив спрей, водни оръдия и палки, за да разпръснат множеството от хора. Десетки протестиращи държаха чадъри, превърнали се в символ на движението за демокрация, за да се предпазят от лютивия спрей.

 

"Ние нямаме никакви оръжия. Ние просто нямаме оръжия, а те се опитаха да използват всички оръжия върху нас. Толкова хора са ранени. Няма изгледи да се спрат тези насилствени действия", заяви протестиращ.

Причината за общественото недоволство е настояването през 2017 година Хонконг да може да избере свободно следващия си лидер, вместо да получи кандидати, минали през предварително одобрение от страна на Пекин.

Демонстрациите привлякоха повече от 100 000 души в централните части на мегаполиса. Анализатори коментират, че продемократичното движение заплашва да се превърне в най-голямото предизвикателство за Комунистическата партия в Китай от кървавите репресии през 1989 година на площад Тианънмън.

 

fallback
Още от Свят
fallback