fallback

Прозападните партии с шансове за мнозинство в парламента в Молдова

01.12.2014 | 12:38 Автор: Лъчезар Вълев

Две партии от управляващата коалиция в Молдова ще получат най-много места в парламента. Това сочат  предварителните данни на молдовската централна избирателна комисия след обработени 88% от изборинте протоколи след проведените вчера парламентарни избори в Молдова в страната.  Резултатите показват отлично представяне за проруските партии в лицето на получилата най-много гласове социалистическата партия и класиралата се трета комунистическа партия на страната с 18% от вота. Въпреки това прозападните партии ще се опитат да сформират управляваща коалиция. Те се надяват да получат 58 места в 101-местния парламент.

Четирима независими кандидати и 21 партии се бориха за  участие в 101-местния парламент.

Резултатите от вота са ключови за страната, тъй като те ще определят дали Молдова ще се придържа към настоящите си проевропейски път или ще се върне към орбитата на Москва. В момента Молдова се управлява от проевропейска коалиция, но основните опозиционни партии - комунистическата и социалистическата – искат засилване на сътрудничеството с Русия и анулиране на споразумението с Брюксел.

Русия, която скришом подкрепи през 1990 г. едностранното обявяване на независимост от Приднестровието - малка молдавска сепаратистка територия - гледа с много лошо око на договорките между Брюксел и Кишинев. Именно заради него Кремъл забрани вноса на плодове, месо и колбаси от Молдова под претекст, че са в нарушаване на санитарните норми.

Ограниченията несъмнено се отразиха на една от най-бедните страни в Европа, тъй като нейната икономика зависи не само от руската енергетика, но и от руския пазар. молдовският министър на земеделието Василий Бумаков коментира, че целта на наложеното от Кремъл е да принуди Молдова да се откаже от политиката си на интеграция с Европа. Въпреки подписаното споразумение социологически проучвания сочат, че жителите на страната са разделени по отношение на членството в Европейския съюз.

 

 

fallback
Още от Свят
fallback