Доналд Туск поема поста председател на Европейския съвет

Туск е с дълбоки проевропейски убеждения и е привърженик на твърдата позиция срещу Русия

01.12.2014 | 12:29 Редактор:
Доналд Туск поема поста председател на Европейския съвет
Доналд Туск поема поста председател на Европейския съвет

Бившият премиер на Полша Доналд Туск поема от днес поста председател на Европейския съвет, заменяйки белгиеца Херман ван Ромпой. Туск ще е вторият в историята на ЕС постоянен председател на Европейския съвет, след като през 2009 година Ромпой встъпи в създадената по силата на Лисабонския договор длъжност. Туск е с дълбоки проевропейски убеждения и е привърженик на твърдата позиция срещу Русия заради украинската криза. Той е известен като прагматик и опитен дипломат. Полският премиер е и умерен либерал, който призовава за засилването на европейските институции.

На новия си пост Туск ще има много по-големи възможности за политическо влияние, отколкото би имал във водеща позиция на национално равнище. Слабото място на полския премиер Туск е, че английският език не му е най-голямата сила. Той владее по-добре немски и руски, което пък, кой знае, може да се окаже предимство.

Роденият в северния град Гданск полски премиер още като млад се ангажира като защитник на човешките права в легендарния полски синдикат “Солидарност” и се  бори за свалянето на комунизма. Това спораде аналаизатори означава, че със сигурност разбира постсъветския манталитет на сегашното руско ръководство.

Германският канцлер Ангела Меркел определя Туск като страстен, убеден и убедителен европеец. Всъщност за мнозина изборът на Доналд Туск беше изненада, тъй като още през 2012 г. името му да се спрягаше като евентуален наследник на Жозе Мануел Барозу на поста председател на Европейската комисия.

След избирането му на поста отзивите бяха положителни, поне в Германия. В Берлин Доналд Туск минава за “разумен” и “непоколебим”, но същевременно за уравновесен и предпазлив в политиката. Това според Дойче Веле са качества, които напомнят за политическия стил на Ангела Меркел.

Първият работен ден на Туск идва на фона на резултатите от вчерашния втори тур от местните избори в Полша, на който управляващата партия „Гражданска платформа” регистрира победа. Кандидатите на формацията спечелиха в големите градове, като Варшава, Гданск, Вроцлав и Познан.